DVD-box Hans van Manen

Stichtin Hans van Manen

Actueel / Up To Date

Wereldpremiere bij Ballett am Rhein

17 oktober 2014

 

 

Hans van Manen creeërt een nieuw ballet voor Ballett am Rhein, met als kers op de taart een hoofdrol voor artistiek directeur Martin Schläpfer. Nadat Schläpfer in 2012 een comeback als danser maakte in de pas de deux The Old Man and Me, danst hij nu een rol in Alltag. Deze wereldpremiere op 17 oktober 2014 is een nieuw hoofdstuk in de speciale vriendschap tussen Hans van Manen and Martin Schläpfer.

Alltag | choreografie Hans van Manen | muziek Adagio aus der Klaviersonate op. 1 Nr. 4 C-Dur van Manuel Blasco de Nebra, Johann Sebastian Bach, Franz Schubert en Gustav Mahler | decor en kostuums Keso Dekker

www.operamrhein.de

Fantasia bij Het Nationale Ballet

11 oktober 2014

 

 

In het programma BACK TO BACH danst Het Nationale Ballet voor het eerst Hans van Manens choreografie Fantasía, die hij in 1993 maakte voor zes dansers van het Nederlands Dans Theater. Met dit werk voegt Het Nationale Ballet een nieuwe creatie toe aan haar Bach-repertoire, dat al vele prachtige balletten telt. Een daarvan is Solo (op Bachs 1ste Vioolpartita), waarover een van de dansers opmerkte: “Hans gebruikte Bach niet. Hij vóelde Bach. Hij heeft veel details, nuances en overgangen die in de partituur verscholen zitten, zichtbaar gemaakt.”

www.operaballet.nl

Andante en Polish Pieces bij Introdans

20 september 2014

 

 

In MEESTERSCHAP danst Introdans twee werken maestro Hans van Manen. Andante, op muziek van Mozart, is een van Van Manens vele beroemde ‘balletten voor twee’. Een genre waar de meesterchoreograaf - winnaar van de internationaal vermaarde Benois de la Danse in 2013 - in excelleert.

In het bruisende Polish Pieces laat hij op de pulserende muziek van Henryk MikoŇāaj Górecki twaalf dansers in steeds wisselende combinaties en in een prachtig lijnenspel het toneel op stormen. De opvallende, felgekleurde kostuums van Polish Pieces zijn van ontwerper Keso Dekker.

In de Nederlandse theaters van 20 september 2014 tot en met 28 januari 2015.

www.introdans.nl

 

Vier sterren in Financial Times voor Van Manen

17 juni 2014

 

 

Hans van Manen programma, Mariinsky Ballet, St. Petersburg

- door Laura Cappelle, FINANCIAL TIMES

De sobere esthetiek van de Nederlandse choreograaf krijgt weerklank bij het Mariinsky Ballet

Hans van Manen wordt vaak vergeten in de lijn van 20e-eeuwse meesters die het neoklassieke ballet gevormd hebben, van Balanchine tot MacMillan. Toch is de Nederlandse choreograaf, nu 81, misschien degene die het Mariinsky Ballet met het grootste gemak kan omarmen.

Terwijl het gezelschap zijn eerste geheel Van Manen programma dit weekend flink aanpakte vond zijn ascetische stijl en muzikaliteit een voor de hand liggende weerklank onder de Russische dansers.

(...) Deze nieuwe relatie met Van Manen is een vruchtbare ontwikkeling voor Mariinsky, waar de artistieke focus de laatste tijd ontbreekt; het gezelschap zou er goed aan doen om daar meer bronnen voor aan te spreken.