DVD-box Hans van Manen

Stichtin Hans van Manen

Actueel / Up To Date

Werk Van Manen geselecteerd voor The Golden Mask

31 maart 2015

 

 

Het beroemde Mariinsky Theater is met een Hans van Manen-programma geselecteerd voor het Festival Golden Mask. Dit Russische balletgezelschap voerde in 2014 een selectie van Van Manens balletten uit en is nu genomineerd voor de prestigieuze competitie die is uitgeschreven door de Nationale Russische Theaterfederatie. In maart 2015 zal het gezelschap tijdens het festival een voorstelling uitvoeren en maakt vervolgens kans op een prijs in de categorie 'ballet'. De overige categoriën waarin prijzen worden uitgereikt zijn opera, theater, musical, moderne dans en poppenspel.

http://eng.goldenmask.ru/

 

Wereldpremiere bij Ballett am Rhein

17 oktober 2014

 

 

Hans van Manen creeërt een nieuw ballet voor Ballett am Rhein, met als kers op de taart een hoofdrol voor artistiek directeur Martin Schläpfer. Nadat Schläpfer in 2012 een comeback als danser maakte in de pas de deux The Old Man and Me, danst hij nu een rol in Alltag. Deze wereldpremiere op 17 oktober 2014 is een nieuw hoofdstuk in de speciale vriendschap tussen Hans van Manen and Martin Schläpfer.

Alltag | choreografie Hans van Manen | muziek Adagio aus der Klaviersonate op. 1 Nr. 4 C-Dur van Manuel Blasco de Nebra, Johann Sebastian Bach, Franz Schubert en Gustav Mahler | decor en kostuums Keso Dekker

www.operamrhein.de

Fantasia bij Het Nationale Ballet

11 oktober 2014

 

 

In het programma BACK TO BACH danst Het Nationale Ballet voor het eerst Hans van Manens choreografie Fantasía, die hij in 1993 maakte voor zes dansers van het Nederlands Dans Theater. Met dit werk voegt Het Nationale Ballet een nieuwe creatie toe aan haar Bach-repertoire, dat al vele prachtige balletten telt. Een daarvan is Solo (op Bachs 1ste Vioolpartita), waarover een van de dansers opmerkte: “Hans gebruikte Bach niet. Hij vóelde Bach. Hij heeft veel details, nuances en overgangen die in de partituur verscholen zitten, zichtbaar gemaakt.”

www.operaballet.nl

Andante en Polish Pieces bij Introdans

20 september 2014

 

 

In MEESTERSCHAP danst Introdans twee werken maestro Hans van Manen. Andante, op muziek van Mozart, is een van Van Manens vele beroemde ‘balletten voor twee’. Een genre waar de meesterchoreograaf - winnaar van de internationaal vermaarde Benois de la Danse in 2013 - in excelleert.

In het bruisende Polish Pieces laat hij op de pulserende muziek van Henryk MikoĹ‚aj Górecki twaalf dansers in steeds wisselende combinaties en in een prachtig lijnenspel het toneel op stormen. De opvallende, felgekleurde kostuums van Polish Pieces zijn van ontwerper Keso Dekker.

In de Nederlandse theaters van 20 september 2014 tot en met 28 januari 2015.

www.introdans.nl