DVD-box Hans van Manen

Stichtin Hans van Manen

Actueel / Up To Date

Dance Open Festival presenteert Hans van Manen

27 april 2014

 

 

In het Alexandrinsky Theater in St. Petersburg (RU) wordt op 27 april repertoire van Hans van Manen gedanst. Tijdens het Dance Open Festival zijn de volgende balletten te zien:

  • Dances with harp
  • Trois Gnossiennes
  • Solo
  • Variations for two couples
  • Corps

 

Nieuwe creatie bij het Nationale Ballet

16 april 2014

 


Hans van Manen creëert een nieuwe choregrafie bij Het Nationale Ballet. Voor het programma Dutch Doubles werkt hij samen met de jonge, talentvolle harpist Remy van Kesteren. Van Manens nieuwe werk kreeg de titel Dances with Harp en wordt gedanst op muziek van Heitor Villa-Lobos, Frederic Mompou, Johann Sebastian Bach en Carlos Micháns.

Te zien vanaf 16 april 2014 tot en met 8 mei 2014 | Nationale Opera & Ballet | Amsterdam

www.operaballet.nl

Oscar van de dans voor Hans van Manen

22 mei 2013

 

 

Hans van Manen is op 21 mei 2013 onderscheiden met de Benois de la Danse voor zijn werk Variations for two couples. Dat is in het Bolsjoi Theater in Moskou bekend gemaakt. De Benois de la Danse wordt ook wel de Oscar van de dans genoemd. Variations for two couples ging in februari 2012 in premiere bij Het Nationale Ballet. In 2005 ontving Van Manen al een Benois in de categorie Life Time Achievement.

De Benois de la Danse is de belangrijkste internationale balletprijs. De International Dance Association riep de prijs in 1992 in Moskou in het leven. De onderscheidingen worden jaarlijks toegekend.

Cinedans: Camera op Van Manen

3 maart 2013

 

 

Cinedans – Dance on Screen 2013 presenteert in samenwerking met Het Nationale Ballet in Amsterdam een speciaal programma dat draait om het werk van meesterchoreograaf Hans van Manen en videomaster Henk van Dijk. Camera op Van Manen is een eerbetoon aan beide kunstenaars, dat hun bijzondere bijdrage aan de dans en de dansop-film in beeld brengt.

Het programma bestaat uit de vertoning van een aantal bijzondere registraties van Van Manen-balletten, geflankeerd door een interview over hun (veertigjarige) samenwerking. Te zien is onder andere het legendarische Live uit 1979, waarin Van Dijk op het podium van Carré met een filmcamera op de schouder om danseres Coleen Davis heen beweegt. Ook vertoond wordt Kaïn en Abel, het ballet dat Van Manen in 1961 bij het Nederlands Dans Theater creëerde en dat voor de televisieversie deels werd opgenomen met een camera op een door de Amsterdamse grachten varende dekschuit. Daarnaast zijn twee installaties te zien: Motion III en Portrait.

Heeft u de cameraman in Live ook verteld hoe hij moest lopen ? Hij is toch ook een soort danser?” “Nee, ik heb hem geen aanwijzingen gegeven. Je bent ermee bezig en vraagt bepaalde dingen aan de cameraman. Dat probeer je en je bekijkt welk effect het heeft. Waar je op hoopte weet je niet, maar als je het ziet denk je: ‘Dat is precies wat ik wilde.’ ” [in: Tot U Spreekt…Hans van Manen, bijzonder hoogleraar; Katholieke Universiteit Nijmegen, 1992]

zo 3 maart 2013 | 14.00 - 16.00 | zaal 3

te gast zijn: Hans van Manen, Henk van DIjk, Yteke Waterbolk en Rachel Beaujean

Kijk voor info en tickets op www.cinedans.nl