DVD-box Hans van Manen

Stichtin Hans van Manen

Actueel / Up To Date

Vier sterren in Financial Times voor Van Manen

17 juni 2014

 

 

Hans van Manen programma, Mariinsky Ballet, St. Petersburg

- door Laura Cappelle, FINANCIAL TIMES

De sobere esthetiek van de Nederlandse choreograaf krijgt weerklank bij het Mariinsky Ballet

Hans van Manen wordt vaak vergeten in de lijn van 20e-eeuwse meesters die het neoklassieke ballet gevormd hebben, van Balanchine tot MacMillan. Toch is de Nederlandse choreograaf, nu 81, misschien degene die het Mariinsky Ballet met het grootste gemak kan omarmen.

Terwijl het gezelschap zijn eerste geheel Van Manen programma dit weekend flink aanpakte vond zijn ascetische stijl en muzikaliteit een voor de hand liggende weerklank onder de Russische dansers.

(...) Deze nieuwe relatie met Van Manen is een vruchtbare ontwikkeling voor Mariinsky, waar de artistieke focus de laatste tijd ontbreekt; het gezelschap zou er goed aan doen om daar meer bronnen voor aan te spreken.

Dance Open Festival presenteert Hans van Manen

27 april 2014

 

 

In het Alexandrinsky Theater in St. Petersburg (RU) wordt op 27 april repertoire van Hans van Manen gedanst. Tijdens het Dance Open Festival zijn de volgende balletten te zien:

  • Dances with harp
  • Trois Gnossiennes
  • Solo
  • Variations for two couples
  • Corps

 

Nieuwe creatie bij het Nationale Ballet

16 april 2014

 


Hans van Manen creëert een nieuwe choregrafie bij Het Nationale Ballet. Voor het programma Dutch Doubles werkt hij samen met de jonge, talentvolle harpist Remy van Kesteren. Van Manens nieuwe werk kreeg de titel Dances with Harp en wordt gedanst op muziek van Heitor Villa-Lobos, Frederic Mompou, Johann Sebastian Bach en Carlos Micháns.

Te zien vanaf 16 april 2014 tot en met 8 mei 2014 | Nationale Opera & Ballet | Amsterdam

www.operaballet.nl

Oscar van de dans voor Hans van Manen

22 mei 2013

 

 

Hans van Manen is op 21 mei 2013 onderscheiden met de Benois de la Danse voor zijn werk Variations for two couples. Dat is in het Bolsjoi Theater in Moskou bekend gemaakt. De Benois de la Danse wordt ook wel de Oscar van de dans genoemd. Variations for two couples ging in februari 2012 in premiere bij Het Nationale Ballet. In 2005 ontving Van Manen al een Benois in de categorie Life Time Achievement.

De Benois de la Danse is de belangrijkste internationale balletprijs. De International Dance Association riep de prijs in 1992 in Moskou in het leven. De onderscheidingen worden jaarlijks toegekend.