DVD-box Hans van Manen

Stichtin Hans van Manen

Actueel / Up To Date

Hans van Manen benoemd als Commandeur des Arts et Lettres

4 juli 2017

 

 

Hans van Manen is door het Franse Ministerie van Cultuur benoemd tot Commandeur des Arts et Lettres. Hans van Manen ontvangt daarmee de hoogst mogelijke staatsonderscheiding op het gebied van kunst en letteren in Frankrijk.De onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich hebben onderscheiden door hun artistieke creativiteit en bijdrage hebben geleverd aan de invloed van kunst in Frankrijk of wereldwijd.

Hans van Manen ontvangt de onderscheiding op 4 juli 2017 tijdens het Montpellier Danse festival, waar Het Nationale Ballet werken van Van Manen danst. Brigitte Lefèvre, directrice van het Festival de danse de Cannes en voormalig directeur van het ballet van de Parijse Opera, reikt de onderscheiding uit aan Van Manen, mede in aanwezigheid van Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Grand Prix a la Carriere voor Hans van Manen

31 juli 2016
Hans van Manen ontvangt op 31 juli 2016 de internationale dansprijs ‘Grand Prix à la Carrière’ in Cannes. Volgens een jury van internationale danscritici heeft zijn ‘omvangrijke en gevarieerde oeuvre de afgelopen decennia een verregaande invloed gehad op de ontwikkeling van het moderne ballet in Europa’.

De vaste choreograaf van Het Nationale Ballet krijgt de prijs tijdens het Prix Ballet 2000 Gala in het Palais des Festivals in Cannes. Eerdere winnaars van de ‘Grand Prix à la Carrière’ zijn de balletdansers Maya Plisetskaya, Alicia Alonso, Rosella Hightower, Violette Verdy en Vladimir Vasiliev.Hans van Manen ontving de Grand Prix à la Carrière voor zijn omvangrijke en gevarieerde oeuvre en zijn verregaande invloed op het moderne ballet in Europa.

125 balletten
Van Manen (1932) heeft tot nu toe 125 balletten gecreëerd. Ruim vijftig gezelschappen voeren die internationaal uit, met sterdansers als Anthony Dowell, Marcia Haydée, Natalia Makarova en Rudolf Nureyev. Het Nationale Ballet eerde zijn choreograaf dit seizoen nog met de opening: Hans van Manen Live. Recent wijdde ook het Marijinski Ballet in Sint-Petersburg een heel programma aan Van Manens werk.

Van Manen won al de Erasmusprijs en de Benois de la Danse Lifetime Achievement Award. Bij zijn vijfenzeventigste verjaardag werd bij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Weigering
Begin juni weigerde Van Manen nog een belangrijke Turkse dansprijs. Het Ballet van de Turkse Staatsopera wilde hem tijdens het balletfestival van Istanbul uitroepen tot ’Choreograaf van de Eeuw’, maar Van Manen bedankte voor de titel vanwege recente ontwikkelingen op het gebied van de persvrijheid en mensenrechten in het land.

 

Werk Van Manen geselecteerd voor The Golden Mask

31 maart 2015

 

 

Het beroemde Mariinsky Theater is met een Hans van Manen-programma geselecteerd voor het Festival Golden Mask. Dit Russische balletgezelschap voerde in 2014 een selectie van Van Manens balletten uit en is nu genomineerd voor de prestigieuze competitie die is uitgeschreven door de Nationale Russische Theaterfederatie. In maart 2015 zal het gezelschap tijdens het festival een voorstelling uitvoeren en maakt vervolgens kans op een prijs in de categorie 'ballet'. De overige categoriën waarin prijzen worden uitgereikt zijn opera, theater, musical, moderne dans en poppenspel.

http://eng.goldenmask.ru/

 

Wereldpremiere bij Ballett am Rhein

17 oktober 2014

 

 

Hans van Manen creeërt een nieuw ballet voor Ballett am Rhein, met als kers op de taart een hoofdrol voor artistiek directeur Martin Schläpfer. Nadat Schläpfer in 2012 een comeback als danser maakte in de pas de deux The Old Man and Me, danst hij nu een rol in Alltag. Deze wereldpremiere op 17 oktober 2014 is een nieuw hoofdstuk in de speciale vriendschap tussen Hans van Manen and Martin Schläpfer.

Alltag | choreografie Hans van Manen | muziek Adagio aus der Klaviersonate op. 1 Nr. 4 C-Dur van Manuel Blasco de Nebra, Johann Sebastian Bach, Franz Schubert en Gustav Mahler | decor en kostuums Keso Dekker

www.operamrhein.de